The Channel & The Anthem at The Wharf

Washington, DC

The Channel is the residential anchor of Phase 1 of the District Wharf–a landmark, billion-dollar redevelopment of the Southwest Waterfront in Washington, DC.

The Channel represents a unique expression of mixed-use design, in that the two 12-story towered building brings together a 500-unit apartment complex, a marquee music performance venue called The Anthem, and trophy retail in an innovative single structure. Incorporating an arts and culture venue into the parcel, The Anthem is a four-level, 6,000-person capacity concert hall designed as flexible-use space unlike any other music venue in the District.

The overall massing of the building was developed to respect the Banneker Park view corridor to the Potomac River. The volume of the theater’s performance space is cradled between the two residential towers, maintaining the open visual axis from L’Enfant Plaza all the way to the river.

The unit design provides new urban housing for the millennial generation, with a mix of one- and two-bedroom units, as well as the District’s first micro-units of 300-350 sf. To maximize space, the micro-units include built-in furniture and cabinetry, right-sized appliances, wall beds, large windows, and select units that feature French doors with Juliet balconies opening to the exterior. The Channel strives to improve residents’ quality of life by providing personal gardens, communal lawn, and 40-foot riverside infinity pool overlooking the Washington Channel.

The Channel was recently awarded its LEED Silver Certification by the United States Green Building Council (USGBC). As part of the development of the Wharf, The Channel contributes to the overall project which is designed to achieve LEED for Neighborhood Development certification.

 

Previous Project | Next Project

The Channel is the most complex mixed-use parcel of The District Wharf. The two 12-story residential buildings totaling 500-units wrap around a large music hall venue, The Anthem.